Елемент от крепостанта стена с
централната порта

 

Комплексът от сгради пресъздава автентично атмосферата, бита, културата и традициите в прабългарските столици от периода на
Волжска България(
III - V в.) - Фанагория и
Дунавска България(
VI-VIIIв.) - Плиска.

Ще бъде запазена и доразвита формата на есполатация на комлекса като музей на живо и на открито с всички необходими форми и реквизит за въздействие върху посетителя чрез функционирането на историческия музей, културния център, спортно-демонстративния център, битово-демонстративната и
култово-религиозна части.

Само по себе си това е уникален опит за цялостна автентична възстановка на периода на създаване на прабългарската държава от VI - VIII в. 
 

След завършване на втория етап, историко-етнографския комплекс "Фанагория" ще се превърне в уникален културен и исторически център, демонстриращ най-ценните традиции в развитието на българското общество и доказващ неразривната връзка между минало. настояще и бъдеще.


Ръководството на фондация "Царство България" откри кампания за набиране на средства за изграждане на втория етап и изразява готовност за разговори с всички потенциални инвеститори от страната и чужбина, като предварително им благодари за проявения интерес.

За информация:


Tел. ++359/52/622 487,
Факс: ++359/52/
614 553
GSM ++359/899 089 133


Стопанско-административна сграда
VI - VIII в. по етюди от Фанагория и
Плиска


Раннохристиянска базилика VIII - X в
Столица Плиска

Дворец - VI - VIII в. Възстановка на
основа археологически разкопки на
малкия дворец в Плиска.

Дворец - VI - VIII в. Възстановка на
основа археологически разкопки на
малкия дворец в Плиска.

Раннохристиянска базилика VIII - X в
Столица Плиска